Uitgeverij DeNyl

DENYL is de naam van de huisuitgeverij van Alex van Ligten. Hij schrijft  over de naam en de voorgeschiedenis het volgende:

HOE DE NIJL DENYL WERD

In de musical Joazef Master Dreamerzong de farao van Egypte zijn droom van de zeven magere en zeven vette koeien. De eerste regel van zijn lied luidde: ‘Ik wie oan’t kuierjen by de Nyl’.

In het kielzog van de musical maakte ik in 1988 een boek van mijn preken over de Jozefverhalen uit Genesis 37-50, Jacob & Co.

Voor dat debuut bedacht ik de naam van mijn huisuitgeverij, DeNyl. Daarna kreeg ik de smaak te pakken van het maken van boeken en boekjes. Ik bundelde bij het leven en DeNyl – waar ik dus tijdens mijn faraoschap in de droom langs gekuierd had – werd de uitgeverij voor het vele cursusmateriaal van het Leerhuis Sneek en voor de op schrift gestelde lezingen en inleidingen.

Tot nu toe staan er ruim zeventig titels genoteerd. Eh, ze ‘zitten in het fonds’, heet dat bij ons uitgevers. Het is een nogal eenzijdig uitgeverijtje, want tussen de lange rij eigen werkstukken vinden we slechts eenmalig Pinchas Lapide en Ton Veerkamp. Adri Sevenster en Gert Toes verschijnen eveneens eenmalig als co-auteurs. Overige publicisten heten Gideon van Ligten en Inga van Ligten-von Westrell. Als ik net als andere uitgeverijen een dag voor mijn auteurs zou willen beleggen, kom ik met een tripje naar het kerkhof van Molkwerum en de Nieuwe Oosterbegraafplaats al een heel eind.

De huisuitgeverij raakte op de achtergrond toen Jan de Vlieger langskwam, die met zijn uitgeverij Skandalon begonnen was – een echte, in tegenstelling tot DeNyl. Hij nam het op zich mijn vertaling van Rosenzweigs grote werk uit te geven. In 2000 verscheen De ster van de verlossing. Het was Jans eerste grote, echte klus. De mijne ook.

Tien jaar later verscheen bij Skandalon Intussen is het ook weer droog geworden, een prékenbundel die succes had – je houdt het niet voor mogelijk.

In 2014, een jaar nadat mijn zoon Gideon was overleden, wilde Jan mijn boek over de twee Gideons (de bijbelse figuur en mijn lieve zoon) uitgeven. Dat gebeurde. Het maken ervan, in goede samenwerking met een kundig redacteur, was een vreugdevolle bezigheid. Maar de verkoop van Vertalen van verdriet stelde me toch wat teleur. 

In het voorjaar van 2018 was het (eerste, ruwe) manuscript van een nieuw boek klaar. Jan de V. reageerde enthousiast, maar zijn compagnons in de uitgeverij niet. Dus ging ik zelf aan slag en ben inmiddels weer aan het kuieren bij DeNyl.

Bij liefde hoort een gezicht heet het jongste werk, en zoals bij liefde een gezicht hoort, hoort bij een boek een uitgever en bij een uitgever horen een mail-adres en een website. 

Vandaar dat nu https://denyl.nl in de lucht is met een bijpassend mailadres om het boek voor € 17,50 te bestellen: info@denyl.nl